Miten tavoittaa ne joita ei tavoiteta?

Miten tavoittaa ne joita ei tavoiteta?

 

Perhetutkimuksen professori Kimmo Jokinen kertoi Pisa-paneelissa 16.2.2017 lapsiköyhyyden kolminkertaistuneen 20 vuodessa. Valitettavasti tämä alkaa näkyä jo kouluissa.  Toiset nuoret pärjäävät sosiaalisesti ja näkevät koulutuksen arvon. Nämä aktiiviset osallistuvat harrastuksiin ja kunnan tarjoamiin palveluihin. Se osa joka ei taivu sosiaaliseen muottiin jää väliinputoajiksi niin koulumaailmassa, harrastuksissa kuin myöhemmin tulevaisuudessa työelämässä.

Mitä kunta voi sitten tehdä kierteen katkaisemiksi? Helppo vastaus on vaatia lisää nuorisotaloja tai halpoja harrastusmahdollisuuksia. Mutta ketkä niitä käyttävät? Ne jotka ovat käyttäneet niitä ennenkin. Eivät ne joita varten ne on tarkoitettu. Sama on harrastuksien ja harrastustilojen mahdollisuuksien lisäämisellä. Ne harrastavat jotka ovat ennenkin harrastaneet. Nyt vielä aktiivisemmin. Mikä sinänsä on hyvä asia.

Kunnan onkin palveluntarjonnassaan mietittävä paremmin, miten tavoittaa ne joita ei tavoiteta. Usein ratkaisut ovat olleet kuin uuden kirjaston rakentaminen lukutaidottomille. Vaikka oikea tapa olisi opettaa ensin lukemaan. Eräs keino syrjäytymisen ehkäisemiseksi on yhteisöllisyyden nostaminen. Kunta tai opettajat eivät yksin voi tätä tehdä. Talkoisiin tarvitaan mukaan vanhemmat, sukulaiset, naapurit ja koko kylä. Jyväskylä. Näin tavoitetaan myös ne joita ei tavoiteta.

Tero Rautiainen


One thought on “Miten tavoittaa ne joita ei tavoiteta?

  1. Hippos menee Jypille! Ei sinne tavan tallaaja pääse luistelemaan.

Comments are closed.

Comments are closed.